جبهه جدید منطقه ای علیه ایران

به گزارش مجله ایرکا، خبرنگاران: ریاض پیشنهاد داده که سوءتفاهمات متقابل با اسلام آباد را برطرف نموده و جبهه ای علیه رقیب منطقه ای اش تهران تشکیل دهند.

جبهه جدید منطقه ای علیه ایران

به گزارش ، کمک نفتی یک میلیارد دلاری ریاض به اسلام آباد مورد توجه فایننشال تایمز قرار گرفته است. فرحان بخاری و استفانی فایندلی، با انتشار یادداشتی با عنوان سعودی ها با توافق نفتی با پاکستان راه نفوذ ایران را سد می نمایند به انگیزه های این ماجرا نزد دو طرف پرداخته اند.

از سر گیری کمک های نفتی

مقامات در اسلام آباد خبر داده اند که عربستان سعودی موافقت نموده تا کمک های نفتی به پاکستان به ارزش سالانه دست کم 1.5 میلیارد دلار از ماه جولای از سر گرفته می گردد. چرا که ریاض در کوشش برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه است.

سال گذشته، پس از آن که دولت اسلام آباد عربستان سعودی را بابت موضع هند در قضیه کشمیر تحت فشار گذاشت، ریاض خواهان بازپرداخت وام سه میلیارد دلاری توسط پاکستان شد.

با این حال، با ملاقات عمران خان، نخست وزیر پاکستان و محمد بن سلمان، ولی عهد سعودی در ماه مه، اختلافات میان این دو متحد دیرینه تا حدودی کاهش یافته است.

جبهه ای جدید منطقه ای علیه ایران

به گفته تحلیلگران، اخبار مربوط به توافق نفتی با پاکستان در حالی منتشر شده که عربستان سعودی در حال مذاکرات دیپلماتیکی با ایالات متحده و قطر برای ایجاد جبهه ای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران است. ریاض در ماه ژانویه به محاصره سه ساله قطر سرانجام داده و گفته می گردد در کوشش برای جلب رضایت جو بایدنِ تقریبا تازه کار است.

این در حالی است که اخیرا پاکستان به رقبای منطقه ای عربستان سعودی، ایران و ترکیه نزدیک تر شده بود، که به همراه مالزی در کوشش برای ایجاد یک بلوک تازه اسلامی - در رقابت با سازمان همکاری اسلامی به رهبری عربستان سعودی- هستند

اخیرا عمران خان با رجب طیب اردوغان، روابط نزدیکی برقرار نموده است و مردم پاکستان را ترغیب می نماید تا سریال تلویزیونی تاریخی قیام طغرل را -که مروج ارزش های اسلامی ست- تماشا نمایند.

گام به گام در جهت برطرف سوءتفاهمات

علی شیبی، مفسر اهل سعودی که با دیدگاه های رهبران این کش.ر آشناست معتقدست روابط بین ریاض و اسلام آباد در مدت اخیر شکرآب شده بود، اما ملاقاتهای دو جانبه اخیر به نوعی سوءتفاهمات را برطرف و روابط را تا جایی ارتقا بخشید که پرداخت اعتبارات نفتی به زودی از سر گرفته می گردد.

یک مقام ارشد دولت پاکستان هم به فایننشال تایمز گفته: روابط ما با عربستان سعودی سریع تر از [کاهش یافتن آن] بهبود یافته است. حمایت عربستان سعودی به وسیله پرداخت های تعویق افتاده [نفتی] انجام خواهد شد و سعودی ها به دنبال از سرگیری برنامه های سرمایه گذاری در پاکستان هستند. پیشنهاد کنونی عربستان کم تر از نیمی از تسهیلات پیشین نفتی است که بالغ بر 3.4 میلیارد دلار ارزش داشت و با سرد شدن روابط فی مابین، متوقف شده بود.

فهد رئوف، پژوهشگر مالی در کراچی باور دارد: هر مقدار دلار کمک گر ماست، چرا که بارها و بارها ما با بحران حساب جاری روبرو هستیم. و با قیمت 70 دلار برای هر بشکه نفت، این کمک قابل توجهی به شمار می رود.

بازسازی روابط بین المللی

ذخایر خارجی پاکستان در ماه ژوئن چیزی بیش از 16 میلیارد دلار بود، و این در حالی است که تا پیش از اجرایی شدن برنامه 6 میلیارد دلاری صندوق بین المللی پول در سال 2019، بالغ بر 7 میلیارد دلار بود.

به گفته رابین میلز، مشاوره انرژی: عربستان سعودی و پاکستان متحدانی هستند که روابطشان همواره در نوسان بوده است. در حالی که روابط پاکستان و ایران از آن چه که همواره تصور می گردد بهتر است. او معتقدست زمانی را که سعودی برای این کار انتخاب نموده جالب توجه است چرا که ایران در آستانه برطرف تحریم های آمریکا در حال آماده سازی برای افزایش صادرات نفت خود است.

احمد رشید، نویسنده کتاب هایی درباره روابط میان افغانستان، پاکستان و طالبان، معتقدست که عوامل مختلفی وجود دارد که ممکن است ریاض را برای راه اندازی مجدد تسهیلات نفتی تحریک کند. به گفته او به طور کلی سعودی ها درگیر یک مأموریت بازسازی هستند. آنها به دنبال اصلاح روابطشان با ایالات متحده و از سرگیری رابطه با قطر هستند.

به گفته او این مسئله ممکن است تا حدی تحت تاثیر با احتیاج ایالات متحده به پایگاه های نظامی برای تدارک و پشتیبانی حملات ضدتروریستی در افغانستان به وسیله خاک پاکستان باشد، اما افزون بر آن اولویت سعودی ها احتمالاً جلوگیری از سقوط اسلام آباد در دامن تهران است. رشید خاطرنشان می نماید که پاکستان میان چین -که میلیاردها دلار در پروژه های زیربنایی سرمایه گذاری نموده- و ایالات متحده گرفتار شده است.

به اعتقاد رشید: پاکستان باید این بازی را با دقت پیش ببرد ، این کشور محتاج به پروژه جاده ایریشم چین است، و از سوی دیگر وابستگی اش به وام های غربی نیز غیر قابل انکار است: این یک بازی بسیار پیچیده است.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 16 تیر 1400 بروزرسانی: 16 تیر 1400 گردآورنده: ccirca.ir شناسه مطلب: 1033

به "جبهه جدید منطقه ای علیه ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جبهه جدید منطقه ای علیه ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید