خرمالو؛ میوه ای انرژی زا و سرشار از بتاکاروتن

به گزارش مجله ایرکا، خرمالو را اگر فقط یک بار میل نموده باشید، قطعا با شنیدن نام آن، طعم گس و منحصربه فرد این میوه پاییزی در ذهنتان تداعی می گردد. خوراکی که متخصصان تغذیه آن را بمب انرژی، سرشار از بتاکاروتن و مملو از پتاسیم و منیزیم معرفی نموده اند. با خبرنگاران همراه باشید تا با این میوه دوست داشتنی بیشتر آشنا شوید.

خرمالو؛ میوه ای انرژی زا و سرشار از بتاکاروتن

آشنایی اجمالی با خرمالو

خرمالو درختی است با نام علمی Ebenaceae که گیاه شناسان آن را در گروه گیاهان گلدار دو لپه ای، راسته خلنگ سانان و تیره خرمالوئیان معرفی نموده اند. درخت خرمالو، از نوع برگ ریز و همواره سبز است و در حدود 500 نوع از آن، در طبیعت شناسایی شده است.

به نظر می رسد که خاستگاه اولیه این میوه، منطقه ها گرمسیری است که طبق اظهار نظر کارشناسان، گونه کمی از آن ها در منطقه ها معتدل رشد می نمایند. جالب است بدانید که Diospyros kaki نوعی خرمالوی ژاپنی است که به اندازه بسیار زیاد پرورش داده می گردد. این میوه بسیار خوشمزه بوده و دارای برگ هایی عریض و محکم است.

از دیگر انواع این میوه پاییزی می توان از خرمالوی سیاه (بومی کشور مکزیک)، خرماندو (بومی جنوب غربی آسیا و جنوب شرقی اروپا) و خرمالوی آمریکایی نام برد. علاوه بر میوه خرمالو، از بخش های دیگر آن مانند چوب، دانه، برگ و پوست آن استفاده های فراوانی در طب سنتی و صنعت کشاورزی می گردد.

این میوه اگر رسیده نباشد، طعمی گس دارد و به محض میل کردن آن، احساس منحصربه فردی در دهان ایجاد می گردد. اما نوع رسیده آن، طعمی شیرین خواهد داشت.

رنگ این میوه پاییزی، نارنجی، زرد روشن، نارنجی تیره و قرمز تیره است. علاوه بر مصرف آن به صورت خام، می توان آن را پخت و در تهیه انواع خوراکی ها و دسرهای لذیذ، به کار برد. در دیدگاه طب سنتی، طبع این میوه گرم و تر معرفی شده و مصرف آن برای افرادی با این مزاج، مناسب و مفید است.

ارزش غذایی در هر 100 گرم از خرمالو

این میوه بسیار پرانرژی و مقوی است و خواص دارویی و مغذی متعددی در آن یافت شده است. کارشناسان تغذیه و سلامتی، در هر 100 گرم از آن موادی مانند 0/4 گرم چربی، 1 میلی گرم سدیم، 310 میلی گرم پتاسیم، انواع کربوهیدرات ها 34 گرم، پروتئین 0/8 گرم، فیبر 6 گرم، قند 23 گرم، آب 75 گرم، ویتامین ث 8 میلی گرم، منیزیم 11 میلی گرم، آهن 0/15 میلی گرم و 70 کیلو کالری را مشاهده نموده اند.

خواص دارویی و درمانی خرمالو

خرمالو و مصرف آن در تقویت لثه ها

یکی از مهم ترین دلایل کم بودن استحکام لثه ها، نبود ویتامین ث به اندازه لازم در بدن است. این ویتامین به اندازه قابل توجهی در میوه خرمالو یافت می گردد و یکی از برترین گزینه های خوراکی در تقویت کردن لثه ها است. به ویژه در فصول سرد سال مصرف این میوه برای بهبود قدرت لثه ها بسیار مناسب است. بعلاوه ویتامین ث موجود در این میوه خوشمزه، باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شده و مانع از بروز بعضی از مسائل جسمی از جمله عفونت داخلی می گردد.

با خرمالو، به جنگ سرطان و بیماری های قلبی عروقی بروید

در میوه خرمالو، مقادیر بسیار زیادی کاروتن وجود دارد. این ماده ارزشمند، پیش ساز ویتامین آ و لیکوپن در بدن است. آنتی اکسیدان هایی بسیار قوی و مفید که مهم ترین خاصیت آن ها مبارزه با رادیکال های آزاد مضر بدن است. این دو آنتی اکسیدان، با خنثی کردن این مواد مضر، بدن را در برابر بیماری های خطرناکی از جمله انواع سرطان و بیماری های قلبی و عروقی، بیمه می نماید.

چشم هایی قوی و پوستی درخشان با مصرف خرمالو

حضور بتاکاروتن باعث رنگ نارنجی میوه ها و سبزی های مختلف می گردد. بنابراین میل کردن این مواد در تقویت شبکیه چشم و سلامتی این عضو مهم، بسیار مفید است. بعلاوه بتاکاروتن باعث افزایش جریان خون در سلول های پوست شده و درخششی مطلوب را برای پوست بدن، به ارمغان می آورد.

با مصرف خرمالو فشار خون و کلسترول را کنترل کنید

در خرمالو به اندازه قابل توجهی از دو ماده پتاسیم و منیزیم وجود دارد که این مواد مفید، در کنترل فشار خون و کلسترول بدن، نقش پررنگی را ایفا می نماید. بعلاوه مصرف این میوه به علت سدیم پایین، برای افرادی که مبتلا به فشار خون یا چربی خون بالا هستند، مناسب است.

مبتلایان به سنگ کلیه، مصرف خرمالو را فراموش ننمایند

از دیگر ویژگی های درمانی خرمالو، آب فراوان آن است. بعلاوه این میوه ادرارآور است و این مسئله مانع از تجمع آب های اضافی بدن در کلیه می گردد. با میل کردن خرمالو می توان از بروز عارضه دردناک سنگ کلیه جلوگیری نموده یا در دفع سنگ های فراوری شده، گام بزرگی برداشت.

خرمالو و تاثیر آن در جلوگیری و درمان یبوست

متاسفانه از شایع ترین مسائل گوارشی است که دامن گیر جوامع انسانی در عصر نو شده است. خرمالو منبع مناسبی از تجمع فیبرهای خوراکی و مفید است و به اندازه چشم گیری دارای فیبر پکتین است. این مواد از تاثیرگذارترین عوامل دفع آسان و بدون درد مواد اضافی بدن است. بنابراین با میل کردن خرمالو می توان به راحتی از عارضه یبوست پیش گیری نموده یا هنگام بروز این مشکل ناخوشایند، به برطرف آن یاری کرد.

مصرف خرمالو در بچه ها

خرمالو از جمله میوه هایی است که به علت دارا بودن مقادیر زیادی از ویتامین آ، ویتامین ب1، ب2 و ب3 و بعلاوه ویتامین ث یکی از برترین گزینه هایی است که مادران می توانند آن را برای رشد بهتر بچه هایشان انتخاب نمایند. در واقع مواد معدنی دیگری مانند کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، پتاسیم و گوگرد که در این میوه دوست داشتنی یافت می گردد، بر ارزش غذایی آن افزوده و خوراکی پر قدرت و پر انرژی برای بچه ها به شمار می رود.

دیگر خواص خرمالو

1. مصرف آن برای مبتلایان به نقرس، بیماران کبدی و کلیوی توصیه شده است.

2. با میل کردن خرمالو از بروز التهابات بدن جلوگیری می گردد.

3. خرمالو در بند آوردن خون ریزی، به ویژه خون ریزی های پس از عمل جراحی، مناسب است.

4. استفاده از خرمالو در بهبود بیماری هایی مانند تیفوس و تیفوئید، موثر است.

5. در طب سنتی و مدرن، از برگ درخت خرمالو به علت دارا بودن اندازه قابل توجهی از فلاوونوئیدها، به عنوان دارویی مفید در درمان بعضی از بیماری ها استفاده می گردد.

منبع: کجارو / کجارو
انتشار: 18 آبان 1403 بروزرسانی: 18 آبان 1403 گردآورنده: ccirca.ir شناسه مطلب: 1692

به "خرمالو؛ میوه ای انرژی زا و سرشار از بتاکاروتن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خرمالو؛ میوه ای انرژی زا و سرشار از بتاکاروتن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید