ملکی: اولین جشنواره تصویرگری جلد کتاب های درسی برگزار می شود
به گزارش مجله ایرکا، تهران (پانا) - رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی از برگزاری اولین جشنواره تصویرگری جلد کتاب های درسی خبر داد و گفت جلد کتاب هم باید بتواند با دانش آموزان ارتباط برقرار کند.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، حسن ملکی با اعلام برگزاری اولین جشنواره تصویرگری جلد کتاب های درسی در دوره ابتدایی اظهارداشت: تصویرگری جلد کتاب های درسی اهمیت بالایی دارد چرا که می تواند خیلی مفاهیم، ارزش ها و نگرش ها را به دانش آموز منتقل کند. معتقدم از طریق این جشنواره می توان به تصاویر مطلوبی دست پیدا کرد.
اهداف جشنواره
وی اضافه کرد: ارتقای جایگاه تصویرگری آموزشی، تربیتی و نقش موثر آن در نظام تعلیم و تربیت؛ تحول و ارتقای فرهنگی، هنری و محتوای جلد کتاب های درسی؛ شناسایی تصویرگران خلاق، توانمند و متعهد و مشارکت حداکثری آنان در حوزه کتاب درسی؛ جلب نظر هنرمندان و تصویرگران به مسائل آموزشی و تربیتی در کتاب درسی؛ بروز رسانی تصاویر با رویکرد خلاقانه؛ اهداف برگزاری این جشنواره است.
اول اردیبهشت شروع ارسال آثار
معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: ارسال آثار به دبیرخانه این جشنواره از اول اردیبهشت ماه شروع و تا 20 خرداد ماه ادامه خواهد داشت؛ علاقمندان می توانند آثار خودشان را به دبیرخانه ارسال کنند و در یک فرآیند داوری و ارزیابی در بازه زمانی 50 روزه؛ تیرماه نفرات برتر مشخص می شوند.
ملکی با تاکید بر انتقال مفاهیم متناسب از طریق جلد کتاب های درسی، گفت: ملاک مد نظرما این است که بتوان از طریق جلد کتاب ها مفهومی را به دانش آموز انتقال داد؛ یعنی به عبارتی دیگر، تصویرصامت مد نظر ما نیست وتصویر ناطق می خواهیم. بنابراین باید همه ابعاد روان شناسی، جامعه شناختی، زیبایی شناختی و غیره را در برگیرد.
معیارهای ارسال آثار
وی ادامه: توجه به ساحت های شش گانه تربیتی سند تحول بنیادین؛ تناسب با بیانیه گام دوم انقلاب و اصل ما می توانیم، احساس مسئولیت، جوان مومن انقلابی، مدیریت جهادی، جهاد علمی، پیشرفت علمی ایران؛ در نظر دریافت اصول و ارزشهای فرهنگ والای اسلامی، ایرانی(ارزشها و معارف انقلاب اسلامی، خودباوری، خودکفایی، تقویت هویت ملی، وحدت اجتماعی، خانواده، رشد جمعیت، میراث فرهنگی، تاریخ، مفاخر ملی، اقوام ایرانی، پوشش مناسب، نشاط آفرینی، عدالت محوری، استقلال، آینده نگری (آینده پژوهی)؛ رعایت اصول و مبانی زیبایی شناسی هنری؛ نوآوری و تازگی در ایده و اجرا؛ ارتباط معنادار طرح روی جلد باموضوع و مضمون کتاب و سواد دیداری و شرایط و نیازها و علایق گروه سنی مخاطب بعضی از مهمترین ویژگی های مدنظر در برگزاری این جشنواره است.
بهره گیری از ایده های نوین در کنار طراحان سازمان
ملکی در خصوص چرایی برگزاری این جشنواره با وجود طراحانی در داخل سازمان گفت: ما تصویرگرانی داریم که اکنون تصاویر روی جلد و داخل کتاب های درسی را طراحی می کنند اما بنا داریم این مسئله را با استفاده از ایده های نوین، طراحان جدید و افکار و توانایی هایی که در سطح ملی وجود دارد به پیش ببریم و در واقع میدان انتخاب خودمان را توسعه دهیم. در وضع موجود هر آنچه طراحان ما تولید می کنند؛ استفاده می کنیم اما در جهت خلاقیت و پویایی تصاویر بهتردیدیم این جشنواره را برگزار و با جامعه هنرمندان و تصاویر آنها ارتباط بیشتری داشته باشیم.
دلایل سوق یافتن به سمت تغییرات جلد کتاب های درسی
وی در خصوص چالش های فعلی جلد کتاب های درسی اضافه کرد: در سالی که گذشت راجع به بعضی از تصاویر روی جلد کتاب های درسی، نقدهای به سازمان پژوهش ارسال شد که بعضی از این نقدها درست بودند و بعضی هم وارد نبودند. برای رسیدن به جایگاه اعتبار و قوت در زمینه جلد کتاب های درسی علاوه بر استفاده از نفرات در دسترس، از غاطبه علاقمندان و طراحان و هنرمندان تصویرگری جلد کتاب های استفاده می کنیم و خواهیم کرد. اهمیت این امر به این بازمی شود که وقتی از کتاب درسی حرف می زنیم؛ کتاب درسی فقط نوشتار نیست، فقط مطالب داخل کتاب نیست از روی جلد کتاب پیام دهی کتاب شروع می شود تا پایان کتاب. همه جای کتاب درسی به نوعی پیام رسانی می کند. گاهی اوقات یک تصویر روی جلد پیامی به دانش آموز انتقال می دهد که باعث می شود آن دانش آموز به محتوای آن کتاب علاقمند شود. برعکس این موضوع هم صادق است. تامل برانگیز بودن تصویر روی جلد کتاب ما را برآن داشت که به برگزاری این جشنواره فکر کنیم از چند جهت باید به این تصاویر روی جلد توجه کنیم طرح روی جلد کتاب برخلاف آنچه که از ظاهرش بر می آید، کار خیلی پیچیده ای است.
استفاده از تصاویر منتخب از دو سال آینده
معاون وزیر آموزش و پرورش در خصوص زمان استفاده از نتایج این جشنواره در کتاب های درسی گفت: خیلی از کتاب های درسی سال آینده 1400-1401 چاپ شده و دیگر فرصتی برای استفاده از آثار این جشنواره نیست لذا بنا داریم در سال 1401 چه در کتاب های درسی و چه در بسته های تربیت و یادگیری که به طور آزمایشی تولید خواهند شد از این تصاویر بهره برداری شود.
منبع: خبرگزاری پانا