یتیمچه با گوشت مرغ

به گزارش مجله ایرکا، یتیمچه با گوشت مرغ یکی از اون غذاهای ساده، قدیمی و خوش عطر ایرانیه که با ترکیب چند تا سبزیجات تازه درست می شه و معمولاً بدون گوشت سرو می شه. یتیمچه معمولا بدون گوشت درست میشه، اما اگه بخواین کمی تنوع بدین تا غذات مقوی تر برای و بشه، اضافه کردن گوشت مرغ می تونه یه انتخاب عالی باشه. این مدل یتیمچه، هم سبک و سالمه، هم طعمش دل چسب و خونگیه. بافت نرم بادمجون، کدو و سیب زمینی در کنار مرغ تفت خورده، یه ترکیب رنگی و مزه ای مجذوب کننده می سازه که هم با نون و هم با برنج می چسبه. توی این مقاله از در قراره طرز تهیه یتیمچه با گوشت مرغ رو با همه جزئیات و نکات پختش مرور کنیم.

یتیمچه با گوشت مرغ

طرز تهیه یتیمچه با گوشت مرغ در یک نگاه

برای تهیه یتیمچه با گوشت مرغ، ابتدا پیازها رو نگینی خرد کنین و با کمی روغن داخل قابلمه تفت بدین تا طلایی بشه. بعد گوجه فرنگی های خرد شده، کدو سبز حلقه ای، سیب زمینی نگینی و سیرهای له شده رو اضافه کنین و چند دقیقه با پیاز تفت بدین تا مواد کمی نرم بشن. در ادامه مرغ (ترجیحاً ران یا سینه بدون استخوان) رو که از قبل نیم پز کردین، به مواد اضافه کنین. ادویه ها شامل نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و کمی ادویه کاری رو اضافه کنین و هم بزنین.

بعد از سبک شدن گوجه ها، رب گوجه فرنگی رو اضافه کنین و خوب تفت بدین تا رنگ بگیره. سپس حدود 1 و نیم لیوان آب گرم بریزین، درب قابلمه رو بذارین و اجازه بدین با حرارت ملایم حدود 40 دقیقه بپزه تا مواد کاملاً جا بیفته. این خوراک سبک و خوش عطر رو می تونین با نون تازه و سبزی خوردن سرو کنین و از طعم خونگی و متفاوتش لذت ببرین.

شما می تونین میزان مواد اولیه، مراحل، جزییات طرز تهیه یتیمچه با گوشت مرغ، نکات سر آشپز، اشتباهات رایج و جایگزین های مواد اولیه رو توی این مقاله بخونین.

مواد لازم برای تهیه یتیمچه با مرغ

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
مرغ (سینه یا ران) (سینه یا ران مرغ بدون پوست و استخوان)300 گرم
بادمجان2 عدد میانه
کدو سبز2 عدد میانه
سیب زمینی2 عدد میانه
گوجه فرنگی3 عدد
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه
سیر (برای سیر داغ)2 حبه
فلفل دلمه ای (اختیاری)1 عدد
رب گوجه فرنگی1 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم
روغنبه میزان لازم
آبلیمو یا آبغوره (اختیاری)1 قاشق غذاخوری
برنج، نان، ماست و ترشیبرای سرو با یتیمچه مرغ

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت یتیمچه مرغ: 90 دقیقه

مراحل طرز تهیه یتیمچه با گوشت مرغ

یتیمچه با مرغ یه غذای ساده س و اگه با گوشت مرغ درست بشه، حسابی سیرکننده ست. در ادامه مرحله به مرحله تهیه این خوراک با مرغ رو دنبال کنین.

مرحله اول: مواد اولیه یتیمچه رو آماده کنین

در ابتدا برای طرز تهیه یتیمچه کدو و مرغ، بادمجان ها، کدوها و سیب زمینی ها رو پوست بگیرین و به شکل دلخواه (حلقه ای یا مکعبی) خرد کنین. گوجه فرنگی ها رو ریز کنین، فلفل دلمه ای رو به صورت نواری یا نگینی خرد کنین. پیازها رو خلالی یا نگینی خرد نموده و سیرها رو له کنین. گوشت مرغ (ترجیحاً سینه یا ران بدون استخوان) رو به قطعات کوچک تقسیم کنین تا هم سریع تر بپزه و هم بافت غذا یکدست بشه.

در صورت تمایل می تونین گوشت مرغ رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنین.

مرحله دوم: مرغ رو تفت بدین

در قابلمه ای مناسب، کمی روغن بریزین و پیازها رو با حرارت میانه تفت بدین تا سبک و طلایی بشن. سپس سیر له شده رو اضافه کنین و بعد از چند ثانیه، قطعات مرغ رو همراه با زردچوبه، نمک و فلفل سیاه اضافه کنین. مرغ ها رو خوب تفت بدین تا رنگشون تغییر کنه و سطحشون کمی طلایی بشه.

برای خرید روغن سرخ کردنی و انواع ادویه معطر غذا، از فروشگاه های به صورت حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله سوم: مرغ رو نیم پز کنین

در این مرحله از طرز تهیه یتیمچه مرغ و بادمجان، حدود نصف لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنین. درب قابلمه رو بذارین و اجازه بدین مرغ ها حدود 15 تا 20 دقیقه با حرارت ملایم نیم پز بشن. این کار باعث می شه مرغ کاملاً مغزپخت بشه، اما له نشه و در مراحل بعدی طعم گیری بهتری داشته باشه. اگر آب مرغ کشیده شد، می تونین کمی دیگه آب اضافه کنین تا ته نگیره.

مرحله چهارم: گوجه و رب گوجه فرنگی رو اضافه کنین

بعد از نیم پز شدن مرغ، گوجه فرنگی های خردشده رو اضافه کنین و چند دقیقه تفت بدین تا آب گوجه ها کشیده بشه. سپس یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی رو اضافه کنین و خوب هم بزنین تا رنگ باز کنه و با مرغ ترکیب بشه. در صورت تمایل، فلفل دلمه ای خردشده رو هم در این مرحله اضافه کنین تا عطر و رنگ غذا کامل تر بشه.

رب گوجه فرنگی باکیفیت رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.

مرحله پنجم: سبزیجات یتیمچه رو آماده کنین

توی این مرحله از طرز تهیه یتیمچه با گوشت مرغ و سبزیجات، بادمجان، کدو و سیب زمینی رو جداگانه با کمی روغن سرخ کنین تا طلایی بشن. یعنی ابتدا بادمجون رو سرخ کنید و از تابه دربیارین، بعد کدو و بعد سیب زمینی رو سرخ کنین. لازم نیست سبزیجات سرخ و طلایی بشن. کافیه تفت بخورن تا هم خوشمزه تر بشن و هم موقع پخت یتیمچه، ظاهرشون حفظ بشه. اگه ترجیح می دین غذا سبک تر باشه، می تونین سبزیجات رو بخارپز یا گریل کنین.

مرحله ششم: چاشنی های یتیمچه رو اضافه کنین

بعد از آماده شدن، سبزیجات رو به قابلمه مرغ اضافه کنین. حدود نصف لیوان آب (ترجیحا جوش) داخل قابلمه بریزین. درِ قابلمه رو بذارین و اجازه بدین مواد با حرارت ملایم حدود 45 دقیقه بپزن تا کاملاً جا بیفتن. در 10 دقیقه پایانی پخت یتیمچه با گوشت مرغ، 1 قاشق غذاخوری آب لیمو یا کمی غوره به تابه اضافه کنین تا طعم ترش و دلچسبی به غذا بده. در صورت تمایل، می تونین کمی زعفران دم نموده هم اضافه کنین تا عطر و رنگ غذا بهتر بشه.

آبلیموی تازه و زعفران اعلا رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.

مرحله آخر: یتیمچه با گوشت مرغ رو سرو کنین

در نهایت، وقتی یتیمچه جا افتاد و سس اون غلیظ شد، شعله زیر قابلمه رو خاموش کنین. این خوراک خوش رنگ و لعاب رو می تونین با نان تازه، سبزی خوردن، ماست موسیر () یا ترشی () سرو کنین. اگر دوست دارین، کنار یا هم بسیار خوش خوراکه. یتیمچه با مرغ برای مهمونی های خانوادگی یا وعده های سبک، یه انتخابی عالیه که هم ظاهر و هم طعم عالی داره.

برای خرید ماست موسیر، انواع ترشی، انواع نان و برنج ایرانی و خارجی باکیفیت می تونین از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی اقدام کنین.

نکات مهم در طرز تهیه پتیمچه با گوشت مرغ

  • گوشت مرغ رو نیم پز کنین، نه اینکه فقط تفت بدین. بعد از تفت دادن مرغ با ادویه ها، حتماً کمی آب اضافه کنین و اجازه بدین حدود 15 تا 20 دقیقه نیم پز بشه. این کار باعث می شه مرغ مغزپخت بشه، ولی بافتش حفظ بشه و در مرحله نهایی له نشه.
  • بادمجان ها رو بعد از خرد کردن، با نمک بپوشونین و حدود 20 دقیقه کنار بذارین. این کار هم تلخی بادمجون رو می گیره، هم باعث می شه موقع سرخ شدن کمتر روغن جذب کنن. سایر روش های سرخ کردن بادمجان با کمترین روغن رو بلد هستید؟
  • قبل از اضافه کردن رب به قابلمه، اون رو توی یه تابه کوچیک با کمی روغن تفت بدین تا رنگ باز کنه و طعم خامی نداشته باشه. این مرحله ساده، طعم نهایی غذا رو چند برابر بهتر می کنه.
  • در 10 دقیقه پایانی پخت، یه قاشق غذاخوری زعفران دم نموده اضافه کنین. این کار نه تنها رنگ غذا رو مجذوب کننده تر می کنه، بلکه عطرش رو هم چند برابر می کنه.
  • اگه ترشی رو دوست دارین، غوره یا آب لیمو رو در مرحله آخر اضافه کنین تا طعمش تازه و برجسته بمونه. اگه زودتر اضافه بشه، ممکنه تلخ بشه یا طعمش در پخت طولانی محو بشه.
  • اگه می خواین یتیمچه با مرغ عطر سنتی تری داشته باشه، می تونین به مقدار یه قاشق روغن حیوانی به روغن مایع اضافه کنین. ولی زیاده روی نکنین که طعم غالب نشه.
  • نمک رو در دو مرحله به یتیمچه مرغ اضافه کنین؛ اول برای پختن مرغ، دوم بعد از اضافه کردن سبزیجات.
  • اگه از غوره به عنوان چاشنی یتیمچه استفاده می کنین، حتماً بعد از چشیدن غذا، طعم ترشی رو با کمی شکر یا رب بیشتر متعادل و تنظیم کنین.

اشتباهات رایج در تهیه یتیمچه با مرغ

برای اینکه یتیمچه با گوشت مرغ طعم مجذوب کنندهی داشته باشه، بهتره از چند اشتباه رایج که ممکنه ظاهر، طعم یا بافت غذا رو تحت تأثیر قرار بدن، دوری کنین:

  • اضافه کردن سبزیجات خام مثل بادمجان، کدو یا سیب زمینی بدون اینکه ابتدا سرخ یا بخارپز بشن، باعث می شه این مواد در حین پخت له بشن و ظاهر غذا نامرتب و شلخته به نظر بیاد؛ در حالی که با آماده سازی اولیه و تفت دادن اونا، هم بافتشون حفظ می شه و هم طعم بهتری می گیرن.
  • استفاده از مرغ یخ زده بدون اینکه یخش کاملاً آب بشه، یکی از اشتباهات رایجه که باعث می شه مرغ به صورت ناهماهنگ بپزه، بافتش سفت یا لاستیکی بشه و حتی ممکنه بوی نامطبوعی توی غذا ایجاد کنه؛ بنابراین حتماً مرغ رو قبل از پخت کامل یخ زدایی کنین.
  • تفت دادن رب گوجه فرنگی بدون روغن کافی باعث می شه طعم خامی و تلخی در غذا باقی بمونه؛ در حالی که اگه رب رو جداگونه با کمی روغن تفت بدین تا رنگ باز کنه، هم طعمش بهتر می شه و هم رنگ غذا مجذوب کننده تر درمیاد.
  • پخت یتیمچه با حرارت زیاد، به ویژه در مراحل پایانی، باعث می شه سبزیجات و مرغ بیش از حد نرم یا له بشن و بافت دلخواه غذا از بین بره؛ بهتره از حرارت ملایم استفاده کنین تا مواد به تدریج جا بیفتن و طعم ها خوب ترکیب بشن.
  • اضافه کردن غوره یا آبلیمو در ابتدای پخت، باعث می شه طعم ترش اون ها در طول پخت طولانی ضعیف بشه یا حتی تلخی ایجاد کنه؛ بنابراین بهتره این مواد رو همون 10 دقیقه پایانی اضافه کنین تا طعم تازه و عمیقی به غذا بدن.

جایگزین های مواد اولیه در یتیمچه با مرغ

به جای مرغ: از گوشت بوقلمون، قارچ ورقه ای تفت داده شده یا سویا استفاده کنین تا نسخه گیاهی و سبک تری داشته باشین.

  • به جای غوره یا آبلیمو: رب انار، آب نارنج، سماق یا کمی سرکه سیب طبیعی می تونن طعم ترش دل چسبی بدن.
  • به جای فلفل دلمه ای: فلفل سبز شیرین، هویج بخارپز یا کرفس خردشده انتخاب های خوبی هستن.
  • به جای رب گوجه فرنگی: پوره گوجه تازه یا رب انار برای طعم متفاوت قابل استفاده ست.
  • به جای سیب زمینی: از هویج، شلغم یا کدو حلوایی استفاده کنین تا بافت و طعم متفاوتی به غذا بدین.
  • به جای بادمجان: قارچ، کدو سبز بیشتر یا فلفل دلمه ای رنگی می تونن جایگزین بشن.

ارزش غذایی و فواید یتیمچه با گوشت مرغ

یتیمچه با گوشت مرغ، علاوه بر طعم خونگی و دل چسبش، یه غذای سالم و مغذی هم محسوب می شه. ترکیب مرغ بدون پوست با سبزیجاتی مثل بادمجان، کدو سبز، گوجه فرنگی و سیب زمینی، باعث می شه این خوراک سرشار از پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان های طبیعی باشه. مرغ منبع خوبی از پروتئین کم چربه که به تقویت عضلات و سیستم ایمنی یاری می کنه، در حالی که بادمجان و کدو با فیبر بالا، به سلامت گوارش و کنترل وزن یاری می کنن. گوجه فرنگی هم با لیکوپن فراوان، نقش مؤثری در سلامت قلب و کاهش التهاب داره. این ترکیب سبک و خوش عطر، یه انتخاب عالی برای کساییه که دنبال غذای خونگی، سالم و مقوی هستن.

فوت و فن های خوشمزه شدن یتیمچه با مرغ

1- آیا می شه یتیمچه رو بدون رب گوجه درست کرد؟

بله. می تونین رب رو حذف کنین و فقط از گوجه فرنگی تازه استفاده کنین. البته طعم و رنگ غذا کمی ملایم تر می شه، ولی همچنان خوش عطر و خوش طعم باقی می مونه.

2- می تونم از مرغ کامل در طرز تهیه یتیمچه با گوشت مرغ استفاده کنم؟

بهتره توی یتیمچه با مرغ، از سینه یا ران بدون استخوان استفاده بشه تا بافت غذا یکدست تر باشه. اما اگه مرغ کامل دارین، می تونین اون رو خرد و استفاده کنین؛ فقط در این صورت زمان پخت کمی بیشتر می شه.

3- اگه بخوام یتیمچه رو گیاهی درست کنم، چی جایگزین مرغ بشه؟

می تونین از قارچ، سویا یا حتی نخود پخته استفاده کنین. این جایگزین ها هم پروتئین دارن و هم طعم خوبی به غذا می دن.

4- آیا می شه یتیمچه رو توی فر درست کرد؟

بله. بعد از تفت دادن مواد، می تونین همه رو داخل ظرف مخصوص فر بریزین، درشو ببندین و با دمای 180 درجه سانتی گراد حدود 45 دقیقه بپزین. این روش باعث می شه مواد بهتر جا بیفتن و ظاهر غذا حفظ بشه.

منبع: افق کوروش
انتشار: 29 مرداد 1404 بروزرسانی: 29 مرداد 1404 گردآورنده: ccirca.ir شناسه مطلب: 1780

به "یتیمچه با گوشت مرغ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یتیمچه با گوشت مرغ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید